Opis Fundacji

Fundacja Addenda działa w sferze edukacji dorosłych - pozaformalnej i nieformalnej. Szczególnie interesują nas te obszary, gdzie edukacja spotyka się i przeplata z kulturą, sztuką, życiem społecznym, ochroną zdrowia, życiem towarzyskim i rodzinnym.

Uważamy, że uczenie się, rozwój osobisty - niezależnie od sposobu w jaki się odbywa - jest najlepszą drogą do poprawy jakości życia w każdym wieku i w każdej sytuacji życiowej.

Nasze działania adresujemy przede wszystkim do osób w wieku 40+, osób w średnim i starszym wieku,  gdyż w tej właśnie grupie potrzeby są największe, a niemożność ich zaspokojenia najdotkliwsza.

Organizujemy, animujemy i wspieramy różnorodne wydarzenia edukacyjne i kulturalne: warsztaty, seminaria, prelekcje, spotkania dyskusyjne, happeningi, szkolenia i kursy o nietypowej formie, prowadzone w odbiegający od powszechnej praktyki sposób.  Stawiamy na nowatorstwo i wysoką jakość refleksji teoretycznej, dbając jednak o to, aby nasze przedsięwzięcia pozostawały w ciągłym  kontakcie  ze światem życia codziennego.

W naszych działaniach edukacyjnych skupiamy się nie tylko na dostarczaniu umiejętności i wiedzy,  ale przede wszystkim na kreowaniu aktywnych postaw edukacyjnych, ciekawości i odwagi poznawczej, aktywizowaniu zaangażowania, które będzie przekazywane dalej.

Pragniemy tworzyć pomosty pomiędzy zdobyczami współczesnej kultury, nauki i techniki a życiem codziennym. Naszą ambicją jest wypracowanie metod i języka, które pozwolą wydobyć ich znaczenie dla życia.

Działamy według maksymy minus-melius (mniej to lepiej)  bez pustej ekspansywności, idąc raczej w głąb niż wszerz, stawiając na jakość a nie na ilość.

Ważnym elementem naszej pracy jest współpraca i wymiana,  w szczególności międzynarodowa, Uważamy że różnorodność kultur, postaw, poglądów jest napędem twórczego rozwoju,  o ile towarzyszy jej świadome i głębokie osadzenie we własnej kulturze i środowisku.

Aby sprostać tak ambitnym celom zaprosiliśmy do współpracy zespół naukowców i praktyków, ludzi pełnych entuzjazmu, ciekawości i otwartości na innych. Ludzi, którzy wciąż podążając drogą samorozwoju  zapraszają do wspólnej podróży.

Impresjonista, malując obraz nakłada na płótno kolorowe plamy w pozornie niedbały, przypadkowy sposób. Kiedy patrzymy na nie z bliska, praca artysty wydaje się pozbawiona planu, niepozorna i błaha. Lecz gdy na obraz spojrzymy z odpowiedniej perspektywy, okazuje się, że żaden ruch pędzla nie był przypadkowy. Każdy kolor, plama, kształt i punkt jest niezbędny i konieczny, aby utworzyć jedną, zdumiewająco piękną całość.

Chcielibyśmy aby każde z naszych działań było niczym okruch pracy artysty, który wraz z innymi twórczymi okruchami utworzy niepowtarzalne dzieło.